Het Koloniaal Verleden in het heden

In Utrecht zijn heden en verleden nauw met elkaar verweven. De geschiedenis van de stad is sterk verbonden met het koloniale verleden, een verleden dat niet alleen in boeken leeft, maar ook vandaag de dag nog voelbaar is in onze samenleving. De Bitterzoete Route, een interactieve wandeltocht door de wijk Lombok, onthult deze vaak verborgen geschiedenis en nodigt uit tot gesprekken over de invloed van kolonialisme op het heden.

Peter Hagenaar, een belangrijke bondgenoot van Discriminatie.nl Provincie Utrecht en een van de grondleggers van de Bitterzoete Route zeg hierover: “Het verhaal heeft bittere kanten en de route laat zowel bittere als zoete kanten zien.”

Tijdens de route stonden jongeren stil bij straatnamen met koloniale verwijzingen en reflecteerden ze op de rol van Nederland en de blijvende impact van dit verleden in het dagelijks leven.

De jongeren spraken over de doorwerking van het koloniale verleden op hedendaagse maatschappelijke structuren, zoals discriminatie en ongelijkheid. “Het verhaal heeft bittere kanten,” zei een deelnemer, verwijzend naar de pijn en het verdriet dat met dit verleden gepaard gaat. Maar de route bood ook ruimte voor verbinding en hoop op een rechtvaardigere toekomst.

Tijdens de wandeling door de Utrechtse wijk Lombok, waar straatnamen nog steeds verwijzen naar het koloniale verleden, deelden de jongeren hun perspectieven. Een van hen vertelde: “De volgende keer neem ik vrienden mee om te laten zien wat ik heb geleerd en waarom deze straatnamen zo heten.” Ze spraken openhartig over de complexiteit van de geschiedenis en de noodzaak om dit verhaal te blijven vertellen.


“De Gouden Eeuw glanst niet meer zoals vroeger, nu er meer erkenning komt voor wat er werkelijk is gebeurd.”


Meer lezen hierover?

Wil je ook de Bitterzoete Route onder begeleiding lopen? Neem dan contact op met Peter Hagenaar